11.12.2012

З 4 листопада 2012 року набрав чинності Закон № 5312-VI про скасування реєстрації декларацій про відповідність, метою якого є недопущення невиправданих додаткових витрат часу і коштів виробниками – суб’єктами господарювання на реєстрацію декларацій. Внесено зміни до ст. 32 Закону про стандарти, технічні регламенти та процедури оцінки відповідності, згідно з якими скасовано обов’язкову реєстрацію декларації про відповідність в центральних органах виконавчої влади. Також внесено зміни до законів про підтвердження відповідності, про захист прав споживачів з метою виключення вимоги зазначати у супровідних документах реєстраційні номери декларацій.

Зазначений закон України був прийнятий також завдяки зусиллям ВГО «УФІБ», що плідно співпрацювала з Мінекономрозвитку України та комітетом Верховної Ради України з питань промислової і регуляторної політики та підприємництва. Зокрема, фахівцями УФІБ надавалась допомога народним депутатам України в підготовці висновку комітету про доцільність прийняття законопроекту щодо скасування реєстрації декларацій про відповідність.

Скасування обов’язкової реєстрації декларацій, щоправда, жодним чином не відміняє необхідності виконання положень законодавства та нормативно-правових актів щодо відповідності продукції вимогам чинних Технічних регламентів в Україні!

З текстом відповідного закону України можна ознайомитись за посиланням: http://zakon1.rada.gov.ua/laws/show/5312-vi

З відповідним листом-зверненням керівництва Державної митної служби України до всіх начальників митниць від 16.11.2012 № 11.1/1-13/12954-ЕП можна ознайомитись за посиланням: http://customs.zp.ua/ua/2011-11-10-21-52-29/748-2012-11-20-07-44-33



Довідка. Європейським законодавством у сфері технічного регулювання не передбачається реєстрація декларацій у державних органах. Виробник самостійно і під власну відповідальність складає декларацію про відповідність продукції вимогам відповідних директив і зберігає її в комплекті документації на продукцію. Декларація пред’являється лише у разі запиту з боку контролюючих органів. На виробника покладається основний обов’язок – маркувати кожну одиницю продукції знаком СЕ.


Возврат к списку